از دیگر روش های تصفیه شیرابه، می توان به فرایندهای اکسیداسیون پیشرفته (AOPs) مانند فرایند ازن زنی اشاره نمود. امروزه فرایند ازن زنی به خاطر پتانسیل بالای ازن در اکسیداسیون و تبدیل اجزای سخت تجزیه پذیر به CO2 و ترکیبات تجزیه شدنی بیولوژیکی به طور گسترده در تصفیه آب و فاضلاب استفاده می شود.
ازن علاوه بر حذف آلاینده های آلی و غیر آلی، توانایی بسیار بالایی در حذف رنگ و بو دارد و بر خلاف دیگر روشها، پسماند و لجنی از خود باقی نمی گذارد. کاربرد این روش با معایبی نیز همراه است. به عنوان مثال به خاطر خواص متغیر و پیچیده شیرابه، معمولاً به مقادیر بالای ازن ورودی و همچنین بازه زمانی طولانی برای تماس ازن با محلول و انجام واکنشها نیاز است که باعث غیر اقتصادی بودن فرآیند و محدودیت در کاربرد مجرد این روش می شود.
از ازن در این پکیج به دو منظور استفاده میگردد:
- استفاده از ازن جهت اکسیداسیون پیشرفته و شکست ساختارهای اصلی تولید کننده بار آلی و شیمیایی و میکروبی،رنگ و بو
- استفاده از ازن در گندزدایی نهایی پساب تصفیه شده
هر چند کلر رایج ترین سیستم ضدعفونی در ایران است و به نظر می رسد کلرید کردن، بسیاری از میکرو ارگانیسم ها را ازبین می برد، اماکیست تک یاختگان و تخم انگل های کرمی به طور قابل ملاحظه ای در برابر کلرید کردن، مقاوم تر از باکتری ها هستند و کلر روی ارگانیسم های مقاوم تر مانند کلیفرم، ویروس ها، تخم انگل ها و کیست های ژیاردیالامبیا اثری ندارد. کلر همچنین در دوزهای مصرفی بالاتر، سوزش چشم و خشکی پوست ایجاد می کند؛ به علاوه وجود برخی ترکیبات سمی جانبی دیگر از جمله تری هالومتان ها و کلر آمین ها باعث مسمومیت شده و در برخی مواقع با ایجاد شوک ناگهانی و خونریزی سریع کبد، مرگ را سبب می شوند و در صورت استفاده در مصارف کشاورزی باعث خشک شدن گیاهان می شود.